2011. augusztus 19., péntek

Gazdagnegyed és hippik: Christianshavn

Christianshavn Koppenhága egyik mesterséges szigete, amit a XVII. században hoztak létre védelmi célokból. A sziget névadója, az akkori király, IV. Krisztián eltökélt szándéka volt, hogy a fővárost megvédje a környező országokból érkező támadásoktól, ezért a város köré szigetekből, kanálisokból, erődökből álló védelmi vonalat építtetett. A sziget a gazdag kereskedők lakhelye lett, és ma is az egyik legdrágább környéknek számít, ahol Dánia leggazdagabbjai laknak. 


A kis kanálisokkal szabdalt szigeten rengeteg hajó és csónak horgonyoz. Ezek főként az itt lakók luxusshajói, de akad köztük néhány lakóhajó is. 


Én épp egy szép, napsütéses délutánon sétáltam erre, nagyon hangulatos volt. Augusztusban már nem túl gyakori az ilyen, különösen a múlt héten volt nagyon esős, borongós időnk. 





A sziget városközpont felé néző oldalán néhány modern épület jelent meg. Nem tudom pontosan, mik lehetnek, de nekem úgy tűnt, irodák vannak bennük. 





Az épületek egyébként farkasszemet néznek a modern építészet egyik legszebb alkotásával, belvárosi részen álló Királyi Könyvtárral, vagy ahogy az itteniek nevezik, a Fekete Gyémánttal (ez az épület egy külön bejegyzést érdemel).



A sziget legérdekesebb része azonban nem az eddig bemutatottak közül kerül ki. A  ún. szabad városrész, Christiania 1971-ben jött létre, amikor a szigeten álló, elhagyatott katonai épületeket egy csapat másfajta életre vágyó hippi szállta meg. Az alapítók egy a várostól teljesen független, belső önkormányzattal rendelkező, önellátó közösséget szerettek volna létrehozni, ahol minden egyes lakó felelősséget érez a társaiért, és ahol minden szabad életre vágyó ember jól érezheti magát. 




A lakók száma azóta csaknem 900-ra duzzadt: van közöttük számtalan művész, a társadalomba beilleszkedni képtelen ember, de még kisgyermekes családok is laknak itt. A meditáció, a jóga valamint  a könnyű drogok fogyasztása a lakók rendszeres elfoglaltságai közé tartozott már a kezdetek óta. Dániában ugyan hivatalosan tilos mindenfajta kábítószer árusítása és birtoklása, Christiania azonban az egyetlen hely az országban, ahol nemcsak szemet húnynak felette, de ezt fényes nappal, az utcán lehet csinálni! Christiania főutcáján, a Pusher Streeten a kézműves tárgyakat, ékszereket árusító bódék közé füvet és hasist áruló standok ékelődnek. Itt fényképezni sem szabad, gondolom, a dealerek nem szeretnék, ha a rendőrök valahol felismernék őket a városban... A következő néhány képet tehát nem én készítettem, hanem az internetről töltöttem le. 



Az itt lakók ugyan rendszeresen fogyasztanak könnyű drogokat, de a kemény drogok minden fajtáját szigorúan elutasítják. Vannak itt lepukkadt alakok is, de a többség dolgozik (általában Christianian belül). Nagyon híresek Christiania kézműves üzemei, éttermei és kocsmái, ezen kívül van saját színházuk is. Mi hétvégén voltunk itt néhány osztálytársammal, ilyenkor ellepik a helyet a kikapcsolódni vágyó koppenhágaiak és a túristák, akik mindenáron le szeretnék fényképezni az igazi hasisszívókat (pechjükre itt nem lehet fényképezni...), az utca úgy néz ki, mintha az ember egy fesztivál kellős közepén lenne, a levegő pedig telítve van a füves cigi kesernyés illatával.
Mivel itt nem érvényesek a városrendezési szabályok, az itt élők igazán kreatív módon építették fel a házikóikat.





A Pusher Streettől alig néhány méterre egy gyönyörű kanális van, amit erdő vesz körül.
Az emberek egyébként nagyon közvetlenek. Alig ültünk le egy padra, pár perc után egy francia fickó kiszúrta, hogy francia lányok is vannak a csoportunkban, és beszédbe elegyedtek. Kiderült. hogy Párizsban született, de már 15 éve él itt Christianiában, és esze ágában sincs visszamenni, annyira tetszik itt neki. Azt is megtudtuk, hogy mivel Christiania alapterülete nem túl nagy, egy jó ideje korlátozzák a beköltözők számát. Csak dán nemzetiségűek telepedhetnek, és azok is csak ha szerencséjük van, vagy pedig sok pénzük. Hát ennyit arról, hogy Christianiában csórók élnek! 
A városrész jövője már évek óta vitatémát szolgáltat Dániában. A konzervatív oldal szerint ilyesmit nem lenne szabad eltűrni, a liberálisok azonban támogatják a jelenlegi állapot fenntartását. Amíg nincs végső döntés, a rendőrség várakozó állasponton van. 2004-ben az akkor hatalomra került jobbközép kormány igyekezett megregulázni a városrészt. Mindenáron el szerették volna érni, hogy a drogokat véglegesen száműzzék Christianiaból. Ennek sajnos az lett a vége, hogy a város más részeiből érkező (főleg bevándorlókból álló) bandák szerették volna rátenni a kezüket a christianiai drogkereskedelemre, és összecsapásokra került sor, amiknek több sérültje és halálos áldozata is volt. A rendőrök is többször lecsaptak a városrészre, fegyvereket és könnygázt is használtak. Azóta ismét elnéző állásponton van a kormány és a rendőrség, de nem lehet tudni meddig. Újabban azt vették tervbe, hogy a lakók vagy megveszik a telket, ahol élnek, vagy ki kell költözniük (a legtöbben ugyanis nem birtokolják a telket, ahol a házukat felépítették). Mivel a lakóknak általában erre nincs pénzük, nyilvánvaló, hogy ennek a célja, hogy Christianiat felszámolják. Annál is inkább, mert a közelben levő luxusnegyedet szeretnék bővíteni, és kell a hely a luxusvilláknak!

Mivel egyesek nehezményezték, hogy egyik képen sem vagyok rajta, ezen most változtatok :)


A képen a lelkes kis csapat látható. Balról jobbra: Marianne, Camille, az ő nevét nem tudom, csak azt, hogy francia, Lukas, jómagam és Melanie. Ja, és Katarina, aki fényképezett, tehát nincs rajta a képen :)

Christiania elhagyására ez a tábla figyelmezteti a látogatót: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése