2014. szeptember 6., szombat

San Francisco

San Francisco Kalifornia második legnagyobb városa, az egyik legfontosabb pénzügyi és innovációs központ, itt van a világ egyik legnevesebb orvosi egyeteme és  itt születettek meg a virággyermekek, azaz a hippi kultúra a 60-as években. San Francisco ezen kívül kedvelt idegenforgalmi célpont is.
A város meredek dombokra épült, ami azt eredményezi, hogy a különböző városrészek egymástól eltagolódnak, és az egyes városrészekben különböző stílusok alakulnak ki. A városnak nagyon változatos, eklektikus arculata van mind az építészet, mind az egyes negyedek lakói, hangulata vagy éppen mikroklímája tekintetében. Van itt pénzügyi negyed égigérő felhőkarcolókkal, békés kertvárosok, óceánpart sétánnyal, vidámparkkal, mexikói, kínai, olasz negyedek, hippi negyed, meleg negyed és még sorolhatnám. A klíma néha annyira más lehet, hogy amíg az egyik helyen átalában meleg, derűs az idő, a város másik fele szinte állandóan ködbe van burkolva, és dermesztő szél süvít. 
Mi Tamással először a kellmesen napsütötte pénzügyi negyed felhőkarcolóit néztük meg. Hát igen...itt elég sok a beton meg az üveg, és általában mindenki rohan valahova. Mi persze nem siettünk sehova, így amikor éppen sikerült rávennem Tamást, hogy ne szedje annyira gyorsan a kétméteres lábait, akkor egész kényelmesen el tudtunk sétálgatni, és ámulni az üvegóriásokon. 





A pénzügyi negyed közvetlen szomszédságában van a kínai negyed, ami Amerika legrégebbi és legnagyobb kínai negyede. Ez nem is meglepő, hiszen San Francisco lakosságának körülbelül egyharmada ázsiai bevándorló. Egy kicsit Kínában érezhettük magunkat tehát, amikor idecsöppentünk. A legtöbb dolog kínaiul van kiírva, sorakoznak a  mindenféle szuvenírnek nevezett csillogó-villogó, ordenáré színekben éktelenkedő giccsek, kínai éttermek, vagy éppen a hagyományos kínai orvosláshoz elengedhetetlenül szükséges, teljesen felismerhetetlen, gyökerek, porok, főzetek, és különböző növényi és állati eredetű ''szerek''. A negyedben tett látogatást egy kellően gyanús küllemű lebujban tett sorsjegyvásárlással zártuk. Tamás szerencséje ezúttel nem jött be, a tíz dollárért vásárol kínai kaparósok egyike sem nyert. Persze az is lehet, hogy ezek a hivatalos sorsjegyek kínai másolata voltak, és eleve nem is lehet velük nyerni...








A kínai negyedből kifelé menet hirtelen az olasz negyedben találtuk magunkat. Előbb volt egy rövidke átmenet, amikor a kínai feliratok, pagodaszerű képződmények ritkulni kezdtek, és folyamatosan jelentek meg a pizzeriák, olasz hentesek, pékek, kávézók, mígnem végül, mikorra már egészen olasz hanulatban éreztük magunkat, a tetejébe még egy templom is előbukkant.


A nap zárásaként következett, amit mindketten legjobban vártunk, az Aranykapu, azaz a Golden Gate híd! Igazi nyárból télbe típusú élményben volt részünk alig néhány perc buszozás után. A híd, hírnevéhez teljesen hűen, félig ködben állt, az öbölben bőven húsz fok alatt volt a hőmérséklet, és dermesző, jeges szél fújt. 







San Francisco szimbóluma, a világ egyik leggyönyörűbb hídja, megépüláse idején a világ leghosszabbja, az 1930-as években épült art deco stílusban. Először a megszokott, szürke színre szerették volna festeni, de szerencsére végül a narancssárga mellett döntöttek, mert az jobban illik a tájhoz, ráadásul a ködben való láthatóságot megkönnyíti.
Tudtátok, hogy ez a világon a második legkedveltebb helyszín az öngyilkosok körében? Csak a kínai Nanjing Yangtze híd előzi meg, a harmadik helyen pedig a Fudzsi hegy lábánál fekvő Aokigahara szent erdő áll Japánban. Az ugró 75 méteres magasságból ugrik, a négy másodperces zuhanás végén a sebessége közel 120 km/h. A legtöbben a vízbe csapódáskor fellépő hirtelen trauma miatt halnak meg. Az az 5%, aki nem hal meg a sokkhatás következtében, a dermesztően hideg vízben megfagy. A túlélésre való esély szinte egyenlő a nullával. 
A híd annyira népszerű az öngyilkosok körében, hogy rengetegen csak azért utaznak több száz vagy ezer km-t San Francsicoig, hogy a hídról levessék magukat. A rendőrség renszeresen talál elhagyatott autókat a híd környkén. Éppen ezért, a hídon több helyen az öngyilkosokat lebeszélő táblákat helyeztek ki, illetve az egész híd kamerás megfigyelés alatt áll, és ha úgy észlelik, valaki ugorni készül, a hídon állomásozó őrök hamar a helyszínen teremnek, hogy az illetőt eltérítsék szándékától. Ezzel a módszerrel már több száz ember életét sikerült megmenteni, de sajnos még mindig nagyon sokaknak sikerül leugrani minden évben. 
Vajon mi lehet a híd vonzereje? Talán a híd esztétikája? Vagy a ködös öbölben süvítő orkáni erejű szelek? Ki tudja. Mi a Golden Gate hídnál csak egy bő órácskát töltöttünk. Tudtuk, hogy vár még ránk Kalifornia, Nevada és Arizona minden csodája, erdők, mezők, hegyek és sivatagok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése