2011. szeptember 5., hétfő

Hamlet vára

Koppenhágától 45 km-re északra, az Øresund-szoros partján fekszik Helsingør városa. Itt van legközelebb egymáshoz Dánia és Svédország. A város az 1420-as évek elején épült Kronborg váráról vált híressé. 1857-ig minden hajónak, ami át akart haladni a szoroson, vámot kellett fizetnie, a kastély a pontos beszedés ellenőrzésére épült.


A Dániában eddig látott kastélyok közül nekem talán ez tetszett a legjobban. Nem olyan díszes, viszont festői helyen, egy tengerszorosba benyúló földnyelven fekszik, a várostól egy keskeny vizesárok választja el. Kicsit komor, szomorú hangulata van, amit még fokoz a felette keringő sirályok és más tengeri madarak hada. A szél nagyon erősen fújt, a tenger hullámai pedig dühödten csapkodták a partot.




Aki rendszeresen olvassa a blogot, talán nem lepődik meg azon, hogy ez a kastély is majdnem teljesen megsemmisült egy tűzvész során 1629-ben. Szerencsére a beszedett vám elegendő volt arra, hogy teljesen ujjáépítsék. 
Érdekesség, hogy ebben a várban játszódik Shakespeare Hamletje. A dráma egyébként hihetetlenül népszerű Dániában. Aki igazán eredetiben szeretné átélni a hangulatát, annak lehetősége van jegyet váltani a Kronborg kastélyban tartott színházi előadásokra is. 




A legenda szerint a vár mélyén alszik Dán Holger, egészen addig amíg Dánia veszélybe nem kerül, hogy akkor megsegítse hazáját. A monda szerint Holger Gudfred dán király fia volt. Fiát Nagy Károly fia ölte meg, amiért Holger bosszút esküdött. Hét évnyi háborúzás után sem járt sikerrel, ekkor békét kötöttek, és együtt indultak hadba a Frank Birodalmra törő mórok ellen. Miután egy csatában puszta kézzel 300 férfit ütött agyon, letérdelt és mély álomba merült.  

Nos, úgy tűnik a várnak egy kéretlen védelmezője is akadt. A kép tanúsága szerint valaki orvul belopózott a várat védő katonák állomáshelyére :)



Egyébként Helsingør nagyon szép, kicsit talán Koppenhága belvárosára emlékeztet. Sajnos fényképezni nem nagyon tudtam, mert útban a vasútállomás felé eleredt az eső...





1 megjegyzés:

  1. Ezt a varat en is lattam, igaz csak tavolrol, a komprol, szep helyeken jarkalsz Eszti puszi

    VálaszTörlés