2011. szeptember 11., vasárnap

Dánia legszebb természeti csodája, a Møns Klint

Møn sziklái, azaz Møns Klint. Szinte az összes Dániáról szóló útikönyvben úgy írnak róla, mint a legszebb természeti látványosság az országban. Úgy gondoltuk, ezt nekünk is látnunk kell! A Koppenhágától kb. kétórányi autóútra található Møn sziget partját egy 6 km hosszan húzódó, 120 méter magas hófehér mészkő sziklafal határolja. Koppenhágában gyönyörű napsütéses idő volt, a szigeten azonban sűrű, tejfehér ködfátyol ült, mintha nem is szeptember, hanem november lett volna. A tengerpart tényleg elképesztően gyönyörű a hófehér sziklafallal és az azúrkék tengerrel! Utóbbiból nem sok látszik a képeken a sűrű köd miatt...




Nagyjából 70 millió évvel ezelőtt egész Dánia területén tenger volt. Sok tengeri állatnak volt mészkőváza, ami az állatok elpusztulása után a tenger fenekén leülepedett. Egy idő után a tenger kiszáradt, és a helyén szárazföld jött létre a tengerfenékből. A gleccserek elmozdulása és a jégkorszak után a jég megolvadása miatt a mészkőréteg feltorlódott, így jöttek létre a mészkősziklák Møn partjainál. Ha az ember figyelmesen nézelődik, a sziklafalnál rengeteg fosszíliát találhat. 2007-ben a nagy esőzősek miatt a sziklafal egy elég nagy része a felette levő fákkal együtt letört és a tengerbe zuhant. Azt mondják, évente kb. 20-40 cm-rel csökken a sziklafal vastagsága az erózió miatt, és nagyjából 10 000 év múlva az egész sziklafal a tenger martalékává fog válni.



A sziklafal felett sűrű erdő található. A mészköves talaj miatt sok olyan növény- és állatfaj él itt, ami Dánia többi részén nem. Nagyon jellegzetesek az itt nyíló orchideák, amiket sajnos mi nem láttunk, mert júniusban virágoznak :( A kijelölt gyalogösvényeken túrázni indultunk. A fák közt imbolygó köd miatt az erdő egészen elvarázsoltnak tűnt, nem lepődtünk volna meg, ha a fák törzse mögül egy törpe, tündér vagy más varázslény bukkant volna elő. Sajna ilyet nem láttunk, csak pár lovassal találkoztunk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése