2011. szeptember 6., kedd

Dánia legidősebb lakóháza

Minden hónap első vasárnapján nagyon olcsón lehet utazni Dániában. Egy egyszerű városi buszjegy áráért az összes tömegközlekedési eszközt lehet használni szinte a sziget egész északi részén. Mivel itt egyébként nagyon drága a busz- és vonatjegy, igyekeztünk ezt kihasználni. Délelőtt kiválasztottuk az egyik helyi érvényű vasút végállomást, Køget, délután pedig Helsingørbe kirándultunk (előző bejegyzés). Køge elsősorban arról ismert, hogy nagyon sok régi, favázas épületet hagytak meg a központban. Mikor odaértünk, ezt először észre se vettük a városban levő óriási kosz miatt. Az utcák tele voltak szeméttel, különösen műanyag söröspoharakkal. Úgy tűnt, előző nap valami fesztivál lehett, és még nem volt idejük összetakarítni, vagy csak túl korán érkeztünk. A megdöbbenésből felocsúdva aztán láttunk tényleg szép épületelet.





Itt áll Dánia legidősebb lakóháza, ami 1527-ben épült. Tulajdonképpen nem egy egész épületről van szó, mert a régi részhez azóta kozzáépítettek. Ma a városi könyvtár gyerekosztálya kapott itt helyet. Szerintem aranyos kis házikó, főleg a plüssnyulak és plüsskutyák mutatnak jót az ablakban :)



Dánia egyik legszebb temploma az itt álló Szent Nikolai templom.


Aznap felment a hőmérséklet egészen 20 fokra (igen, hihetetlen az otthoni 38 fokhoz képest...), ezért letelepedtünk a városi parkban, hogy élvezzük a napsütést. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése