2011. október 9., vasárnap

Luisiana, a modern művészetek múzeuma

Koppenhágától északra, a kis Humlebæk faluban található Dánia legismertebb múzeuma - a dánok szerint világhírű - Luisiana. Én előtte soha nem hallottam róla, persze attól lehet, hogy tényleg világhírű... A múzeum az 50-es években épült Knud Jensen gazdag üzletember megbízásából. Olyan múzeumot álmodott meg, ami gyökeresen eltért az akkoriban megszokottól. Azelőtt a múzeumok szinte kivétel nélkül városközpontokban, nagy, régi történelmi épületekben kaptak helyet. Az impozáns környezet és a hatalmas termek elkápráztatták a látogatót, önmagát kicsinek érezte a művészet nagysága mellett. Knud Jensen viszont olyan múzeumot szeretett volna létrehozni, ahol az emberek igazán ki tudnak kapcsolódni, és otthon érzik magukat. Az Øresund-szoros partján megvásárolt egy kis villát, és két ismeretlen, fiatal, dán építészt bízott meg átalakításával és további épületek tervezésével. Az alapötlet az volt, hogy a természettel harmóniában levő épület készüljön el. A múzeum közvetlenül a tenger partján található, gyönyörű park és tavacska veszi körül a másik oldalon. A hatalmas ablakoknak és hosszú üvegfolyosóknak köszönhetően az ember mindig közel érzi magát a természethez. A múzeum kertjében a kiállítás folytatódik, a fák között szobrokat állítanak ki. A másik fontos változtatás az volt, hogy sok helyre kanapékat helyeztek el, hogy a fáradt lábú látogatók bármikor megpihenhessenek és csak nézhessék a festményeket, szobrokat. Knud Jensen ragaszkodott hozzá, hogy a múzeumben kávézót is nyissanak, hogy ha az emberek elfáradnának, bármikor felfrissülhessenek. Ez akkoriban teljesen új dolog volt! Ezek a változtatások annyira népszerűek lettek, hogy rengeteg múzeum alkalmazta őket, és ma már teljesen természetesnek számítanak! Ezért úgy tekintenek Luisianara, mint az első modern múzeumra. Érdekes még a név eredete is. Ez ugyanis nem az Egyeüsült Államok Lusiana nevű államára utal, hanem Knud Jensen Luise nevű feleségeire. Mivelhogy három felesége volt élete folyamán, és mindet Luisének hívták!















Sajnos a beltéri képek nem lettek ilyen jók a rossz megvilágítás miatt. Két időszakos kiállítás volt. Az egyik modern építészettel és városrendezéssel kapcsolatos.






A másik Paul Klee és az ún. COBRA festőcsoport festményeit mutatja be. Sajnos erről csak nagyon gyatra képeket tudtam készíteni.. Klee a 20-30-as években festett főként. Felkeltették érdeklődését a gyermekek rajzai. Úgy gondolta, az akadémiai festészet elfordult a festészet valódi értelmétől, túlságosan mesterkéltté vált. A gyermekek rajzait sokkal ösztönösebbnek találta, amik a tudatalattihoz vezető utat rejtik magukban. Gyermekrajzokhoz hasonló festményket kezdett festeni, ihletet például saját fiától merített. A képeket látva először az az érzése az embernek, hogy egy 8 év körüli gyerek készíthette őket, és ilyet valószínűleg én is tudnék... Amúgy érdekes, nekem határozottan tetszik :) Az 50-es években alakult COBRA csoport tagjai három városból tevődtek össze, Koppenhágából, Brüsszelből és Amszterdamból - innen ered a nevük. Ők tulajdonképpen újraértelmezték Klee festményeit. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése