2011. október 16., vasárnap

Kastélyok Koppenhágában: Amelienborg és Rosenborg Slot

Koppenhága belvárosában, a Sjælland és Holmen szigeteket elválasztó csatorna partján áll a királynő rezidenciája, Amelienborg. 1689-ig a téren állt egy kis kastély, amelyet Zsófia Amália, III. Frederik felesége építtetett, és ezért utána Sophie Amelienborgnak hívták. A jelenlegi, négy épületből álló palota 1750-re készült el. Minden nap délben zajlik az őrségváltás. Ilyenkor a teret ellepik a tülekedő, fényképezőgépet kattogtató, pofátlan turisták, akik igyekeznek minél több képet készíteni a rezesbandáról és a medveszőr-kucsmás őrökről, amint a játékpuskának kinéző fegyverükkel masíroznak. Nekem sikerült pár közeli képet készítenem. Úgy látszik, kellőképpen pofátlan voltam :)




A lenti képen a háttérben a Márványtemplom kupolája is látszik. Sajnos jobb képet nem sikerült készítenem, mert mostanság szinte minden fel van állványozva a felújítási munkák miatt.


Mikor mi ott voltunk a királynő éppen nem volt otthon. Honnan tudom? Hogy otthon van-e a királynő, a felhúzott dán zászló jelzi.
A csatorna másik oldalán, pontosan szemben a palotával áll a Királyi Operaház. A dánok körében csak Kenyérpirítónak becézett épület az egyik nagy áruházlánc tulajdonosának adományából épült 2003-ban. 


Érdekesség, hogy az épület tervezésekor figyelembe kellett venni a mellette álló, múzeális értékű kikötői darut. Így az opera stílusának harmóniában kellett lennie a daruéval. 


A rossznyelvek szerint azért pont a palotával szemben épült az opera, mert a pénzt adományozó üzletember így akarta saját nagyságát kifejezni. Egyik oldalon a királynő, a másikon ő...



A másik kastély Koppenhágában a Rózsák Kastélya, azaz a Rosenborg Slot. Állítólag IV. Krisztián saját tervei szerint építtette. A kastélyt eredetileg mulatságok helyszínének szánták. Ma már múzeum található benne. 




A kastély mellett található az egyik leglátogatottabb park Koppenhágában, a Király Kertje, azaz Kongens Have. Mikor szép idő van, nagyon sok ember kijön ide piknikezni, sörözni vagy csak egyszerűen élvezni a napsütést. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése