2012. augusztus 30., csütörtök

Itt lakom

Az elkövetkező időszakban lakhelyem egy kollégiumi szoba lesz a Tsukubai Egyetem kampuszában. A kampusz egészen pontosan azt jelenti, hogy az egyetemhez tartozó összes épület egy nagy területen fekszik, úgy mint az egyetem fő épületei, adminisztratív irodák, épületek ahol az oktatás vagy kutatás folyik, a kollégiumok, és persze ennek megfelelően egyéb szolgáltató intézmények, mint boltok, posta vagy étkezdék. Maga a környezet nagyon szép, az épületeket fák veszik körül, és időről időre kisebb parkokba vagy tavacskákba lehet botlani. A későbbiekben erről is fogok mindenképpen írni egy bejegyzést, egyelőre annyit, hogy ez nagyon kényelmessé teszi az életünket, mert például ahhoz, hogy az egyik épületbe, ahol a laborok vannak eljussak, csak egy úton kell átmennem :)
A kollégium bejárata így néz ki kívülről:


A kapunál elég összetett beléptető rendszer van, mert egyrészt azonosító számot és jelszót, másrészt ujjlenyomatot is kér, mindezeket ráadásul a megfelelő sorrendben. Szóval ha netalántán egyik este a kelleténél kicsit több szakét gurítanék le, lehet, hogy nem fogok tudni átjutni az ajtón, és kénytelen lennék egy fa alatt tölteni az éjszakát a kabócák énekét hallgatva. Merthogy itt rengeteg ám a kabóca! Hatalmas, fél tenyérnyi méretűek, és olyan hangosan énekelnek, hogy gyakran nem értem a mellettem haladó szavát! Néha elkezdenek kamikázéskodni, és be akarnak repülni a csukott terasz ajtómon. De szerencsétleneknek olyan rövid a memóriája, hogy mire másodszor jönnek, már elfelejtik, hogy először összeverték magukat, ezért az üvegről lepattanós jelenet újra megismétlődik. Egészen a 3.-4. alkalomig, amikoris holtan zuhannak a padlóra. Az ajtóm előtti tér tele van a tetemeikkel :)
Az épület így néz ki oldalról, a 2. emeleten kell bemenni a szobámba:


És a szobám pedig erre a parkos részre néz: 


A kollégiumban a többi évfolyamtársammal és pár egyéb szakos diákkal lakom együtt, külföldiekk és japánokkal egyaránt. A szoba alapterülete 16 négyzetméter, ami a 'konyhát' és a fürdőszobát is magába foglalja. Azt mondják, ez japán kollégiumi viszonyok között luxusnak számít, hiszen a legtöbb szobának nincs saját konyhája és fürdője, valamint jóval kisebbek. Sőt, nekünk még ruhásszekrény is található a szobánkban, ami máshol szintén nem fordul elő! Állítólag ezt a fejedelmi lakosztályt azzal érdemeltük ki, hogy mi már doktorisok vagyunk :) Valójában, ha belegondolok, nekem nincs is szükségem ennél nagyobb szobára, kényelmesen elférek benne. Néhány kép:





Az ágy feletti bemélyedésről még nem sikerült kiderítenem, mire szolgál. 

Ilyen volt, de azóta vettem függönyöket, most így néz ki:


Hűtőszekrény nem volt a lakásban, ezért azt nekem kellett venni. Sikerült találnom egy kék színű Mitsubishi modellt :)


A konyha nem egy külön helyiség, hanem egy kis fülke, ahol van egy mosogató és egy elektromos főzőlap, de például asztal, ahol a főzéshez elő lehetne készülni, vagy pult nincsen. A konyhám: 


A fürdőszoba szintén egy kis fülke, ahol egy kád, egy mosdó és a WC találhatóak. Annyira kicsi, hogy alig lehet benne megmozdulni. Törölközni még csak-csak, de átöltözni teljesen esélytelen. A mosdó és a tükör kissé alacsonyan van, a homlokom már nem látszik, ha belenézek.


Szerencsére van légkondícionáló a lakásban, mert egyébként biztosan megőrülnénk. Nagyon meleg van, és ráadásul magas a levegő páratartalma. Pont olyasmi, amihez a Kárpát-medencében nemigen volt alkalmam hozzászokni. Amikor leszálltam a repülőről, azt hittem, a fürdőszobában állok zuhanyozás után... Természetesen nagy cseppekben folyik mindenkiről egész nap a víz, beleértve az izzadságot és a lecsapódott párát is. A légkondícionáló távirányítójára japánul vannak ráírva az utasítások, angol nyelvű útmutató pedig természetesen nincsen hozzá: 


Én általában csak a legnagyobb gombot szoktam nyomogatni :)
Aztán vannak még itt érdekes dolgok, például a villanykapcsoló, és a fürdőszobai elszívó panelje:


Ez tapasztalati úton működik :)
A fürdőszobában és a konyha melletti falon is van két panel, amiknek a működését eddig nem sikerült megfejetenem. A mentorom azt mondja, az egyik arra való, hogy beprogramozzam a kádat, mennyi ideig, és milyen hőmérsékletű fürdővíz legyen a kádban, ha éppen fürödni szeretnék. De azt is mondta, hogy ez kicsit bonyolult, és előbb tanuljak valamennyire japánul, hogy használni tudjam: 



Legalább megvan a motivációm arra, hogy elkezdjek japánul tanulni :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése